Српски народни обичаји били су везани за стара претхришћанска многобожачка веровања.Примање хришћанства није потиснуло паганске обичаје.Стари обичаји су остали,али су прихваћена и нова празновања.То је разлог што су највећи хришћански празници прожети древним обичајама.
КОЛЕДАРСКЕ ПЕСМЕ се певају пред Божић.Поворка коледара-мушкараца-иду од куће до куће,са маскама на лицу и певају песме.Обредна игра симболично представља борбу светлости и таме,слави се Сунце и светлост- предуслов родне године.
ЛАЗАРИЧКЕ ПЕСМЕ се певају око Лазареве суботе-недељу дана пред Ускрс.Група девојака обилази село,певајући одговарајуће песме које су имале магијску улогу,да обезбеде здравље људи, богату и родну годину.
КРСТОНОШКЕ ПЕСМЕ се певају у периоду Спасовдана и Свете Тројице,када је усевима потребна влага.Мушкарци певају песме,носе крст,икону и барјак и обилазе поља и усеве да их заштите од града и суше.
КРАЉИЧКЕ ПЕСМЕ се певају око празника Духови (50.дан од Ускрса).Певају само девојке, међу којима једна представља краљицу и у руци држи дрвени мач.Оне иду од куће до куће и поздрављају домаћина са жељом да му година буде родна а деца здрава и напредна.
ДОДОЛСКЕ ПЕСМЕ су се певале у пролећно-летњим данима када дуго не би пала киша.Певале суих девојке-додоле, окићенезеленилом и цвећем. У свакој кући су их поливали водоми даривали их
СЛУШАЊЕ МУЗИКЕ
CD2/2, 2/3, 2/4,2/5,2/6 УЗ УЏБЕНИК
91 стр песма “Ми идемо преко поља“- свирамо на металофонима
Author

Zola

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.