Разноврсност и експериментисање звуком одликују музику ХХ века,али ипак многи композитори се, на различите начине,ослањају на вековима постојеће музичке облике,унапређујући их, додајући им печат савременог израза.
Кроз векове опстају опера,балет, симфонија и концерт, али у ХХ веку добијају обележја новог времена и карактеристике индивидуалног стила композитора.
Појављује се нов музички правац -ЕКСПРЕСИОНИЗАМ- За разлику од импресионизма који је био окренут природи,експресионизам се окреће човеку,његовим јаким емоцијама, осећању напетости и стреса.Мелодија је испрекидана, пуна великих скокова, сазвучја су оштра, дисонантна.
Балет је и даље под доминацијом композитора из Русије.
Један од најзначајнијих композитора је био ИГОР СТРАВИНСКИ (1882-1971) .Бежећи од хаоса који је завладао у Русији после Октобарске револуције,живот проводи у Француској, Швајцарској и Америци. У почетку, у својим балетима “Жар-птица“ и “Петрушка“ користи елементе руског фолклора, руске народне бајке које је  “обојио“ импресионистичком хармонијом .Та два балета су му донела велики успех, за разлику од “Посвећења пролећа“ где је публика негодовала и чак прекинула премијерно извођење, јер није била спремна да прихвати експресионистичке опоре звуке који, по речима критичара, “парају уши“и необичну кореографију.
Други композитор је СЕРГЕЈ ПРОКОФЈЕВ(1891-1953) који је такође напустио Русију  и живео у Француској и Америци.
Најпознтија дела: балети “Ромео и Јулија“,“Пепељуга“,“Камени цвет“,7 симфонија и симфонијска бајка за децу “Пећа и вук“
Трећи композитор је ДМИТРИЈ ШОСТАКОВИЧ (1906-1975)
руски композитор и пијаниста.Био је окренут западноевропским тековинама у савременој музици и зато је био под ударом Стаљиновог режима. После Стаљинове смрти постаје поштован и признат као композитор и дозвољено му је да напусти земљу и путује по свету. Најпознатија му је “Лењинградска симфонија“-слика отпора града Немачкој окупацији и бомбардовању за време Другог светског рата.
СЛУШАЊЕ МУЗИКЕ:
И.СТРАВИНСКИ: “РУСКА ИГРА“ ИЗ БАЛЕТА “ПЕТРУШКА“( “Russian Dance“)
С.ПРОКОФЈЕВ: ОДЛОМАК ИЗ БАЛЕТА “РОМЕО И ЈУЛИЈА“-“Dance of the Knights“ ( The Royal Ballet)
Д.ШОСТАКОВИЧ: Second Waltz op 99
Author

Zola

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.